ȘTIRI

Nu contează, noi ajutăm Ucraina! Mai multe spitale din Capitală au rămas fără bani din cauza Guvernului

Unul din cele mai mari spitale de urgenţă din Capitală este deja în blocaj. Pentru decembrie, Spitalul „Bagdasar Arseni” mai are un buget de doar 300 de lei. Casa Naţională de Sănătate a cerut Ministerului de Finanţe 4,2 miliarde de lei, în timp ce Guvernul a decis reducerea cheltuielilor publice în ultimele două luni ale anului.

Andi Nodiț, managerul Spitalului „Bagdasar Arseni”: „Dintr-un necesar de 21 de milioane de lei avem alocate în acest moment 300 de lei, iar pentru luna decembrie avem alocați și prevăzuți ca sursă bugetară 300 de lei vechi și 3 hârtii albastre pe care le cunoaștem cu toții foarte bine. Aceștia sunt banii alocați pentru funcționarea întregului spital pentru luna decembrie.”

Într-o situație similară este și Institutul „Marius Nasta” din Capitală. Bugetul pentru luna decembrie este tot de 300 de lei. Mai grav, este că, potrivit ordonanței de reducere a cheltuielilor, managerii nu mai au voie să cheltuiască bani pentru reparații, iar în acest spital este nevoie de astfel de investiție pentru ca secția de terapie intensivă să poată fi deschisă. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”:

„Mai mult de jumate din pereți sunt dărâmați, iar noi nu aveam fonduri să reparăm. Acea zonă de terapie nu va fi deschisă dacă nu găsim sponsorizări.”

Vasile Barbu, președintele unei asociații de pacienți: „În ultimii 20 de ani nu știu să se fi întâmplat așa ceva. Cam din trimetrul 1 a început să apară această criză și din păcate nu s-a ținut cont că sistemul de sănătate nu este ca investițiile de la primărie, este un sistem  la care dacă resursele nu sunt asigurate, e vorba de victime, genocid.”

Luna trecută, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști despre cum va rezolva această situație gravă din spitale.

Marcel Ciolacu: În acest moment nu este niciun blocaj. Nu mai speriați oamenii.

Reporter: Eu va spun ce spun managerii, nu am inventat eu

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.