ȘTIRI

ONU, reacție la atacurile Rusiei în Vinița: este un act terorist deschis!

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat „consternat” şi Uniunea Europeană a denunţat joi noi „atrocităţi” după ce atacurile ruseşti asupra oraşului Viniţa, centrul Ucrainei, au provocat moartea a cel puţin 23 de persoane, un „act terorist deschis” pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

În Viniţa, un oraş aflat foarte departe de zona de conflict, la vest de capitala Kiev, imaginile difuzate de Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă au arătat zeci de caroserii de maşini carbonizate şi o clădire de aproximativ zece etaje devastată de explozie şi incendiul care a urmat, informează Agerpres.

Salvatorii ucraineni au anunţat joi seară 23 de morţi, 29 dispăruţi, 71 de persoane spitalizate şi peste 100 de răniţi trataţi la faţa locului.

Potrivit armatei ucrainene, „trei rachete” au lovit o parcare şi această clădire comercială din centrul oraşului, în care se aflau birouri şi mici magazine. Rachetele au fost lansate de pe submarine din Marea Neagră, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei aerului ucrainene, Iuri Ignat.

„Această zi demonstrează încă o dată că Rusia trebuie să fie recunoscută oficial ca stat terorist (…). Nicio altă ţară din lume nu îşi permite să distrugă zilnic oraşe paşnice şi vieţi omeneşti obişnuite cu rachete de croazieră şi artilerie”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi seară, subliniind că un centru medical a fost distrus. El a spus că printre cei 23 de morţi se numără trei copii cu vârsta sub zece ani „şi din păcate, acesta nu este numărul final” deoarece „zeci de oameni sunt dispăruţi” şi există „răniţi foarte grav”.

El a cerut din nou crearea unui tribunal special, precum şi a unui „mecanism de compensare” şi noi sancţiuni împotriva Moscovei, apreciind că „este timpul ca lumea democratică să consacre toate acestea în instrumente legale adecvate”.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.