ȘTIRI

Parlamentul European va avea cu 15 locuri în plus în următoare legislatură – România nu primește nimic

Eurodeputaţii au aprobat decizia Consiliului European de a creşte de la 705 la 720 numărul locurilor din PE pentru următorul mandat legislativ. Astfel, vor fi câte două locuri suplimentare pentru Franţa, Spania, Olanda şi câte un loc pentru Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia şi Letonia.

Conform comunicatului de presă al Parlamentului European, propunerea Consiliului European s-a bazat pe raportul Parlamentului din iunie 2023, care a iniţiat procesul şi a fost motivat de schimbările demografice care au avut loc în Uniunea Europeană după alegerile din 2019.

Locurile suplimentare vor fi alocate după cum urmează:

Belgia +1 [22]
Danemarca +1 [15]
Irlanda +1 [14]
Spania +2 [61]
Franţa +2 [81]
Letonia +1 [9]
Olanda +2 [31]
Austria +1 [20]
Polonia +1 [53]
Finlanda +1 [15]
Slovenia +1 [9]
Slovacia +1 [15]

Parlamentul European a aprobat textul legislativ cu 515 voturi „pentru”, 74 „împotrivă” şi 44 de abţineri. Următoarele alegeri, din perioada 6 – 9 iunie 2024 vor ţine seama de noul număr de locuri din PE, mai arată sursa citată.

În timpul dezbaterii care a precedat votul, eurodeputaţii au criticat încercarea Consiliului European de a influenţa Parlamentul în funcţiile sale bugetare şi au reiterat independenţa Parlamentului.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.