ȘTIRI

Polonezii sunt isteți – Cumpără arme și tancuri pe bani europeni și îi trimit lui Zelenski tancuri sovietice

Polonia cumpără arme cu fonduri UE, dar trimite Kievului tancuri sovietice

Părea un model de sprijin occidental pentru Ucraina, numai că printr-o schimbare bruscă, Jaroslaw Kaczynski, eminenţa cenuşie a guvernului polonez, a trântit în nas ușa Kievului, impunând un embargo extrem de dur asupra importului de cereale și blocând exportul de arme : ”Nu le vom mai da Ucrainei. Cele moderne pe care le cumpărăm ne servesc pentru a ne apăra”, a adăugat șeful executivului, Morawiecki.

Pentru a îndulci pilula, Varșovia a anunțat totuși că hub-ul Rzeswoz va continua să acționeze ca o ușă rotativă pentru armele NATO îndreptate către frontul ucrainean.

Un adevărat triumf al egoismului polonez, care cu ocazia războiului din Ucraina, a făcut un comerț grozav, eliberându-se de ”fierul vechi” sovietic și înnoindu-şi arsenalul cu arme de ultimă oră.

A plasat cel puțin douăzeci și patru de comenzi majore pentru noi arme, justificându-le cu amenințarea rusă aflată atat de aproape.

Dar cum poate Polonia, care nu este o ţară prosperă, să-și permită aceste ”cumpărături compulsive”? Printr-o o serie de ”şmecherii”: în primul rând, prin creșterea dramatică a bugetului de război, care într-un an a ajuns de la 12, la 20,5 miliarde de euro (4% din PIB).

În al doilea rând, prin atragerea unui fond extrabugetar de 8 miliarde, finanțat de Banca Națională cu obligațiuni suverane pentru a fi reinvestite în arme.

Partea proastă este că și noi europenii plătim pentru bulimia poloneză cu Fondul pentru pace (EFF), un alt activ extrabugetar, pe care Bruxelles-ul îl folosește pentru a trăda tratatele comunitare care interzic utilizarea bugetului UE în scopuri militare.

Fondul este chiar în creștere, după ce în iunie a sărit de la 8, la 11,5 miliarde de euro.

Și-aşa de naşte un dubiu: nu cumva lobby-ul polonez a complotat cu succes pentru a extrage mai mulți bani din cele patru țări care suportă povara veniturilor?: Germania (25%), Franța (18%), Italia (13%) și Spania (9%). ). Ne place sau nu, Bruxelles-ul rambursează Varșoviei prețul armelor sovietice care au ajuns pe front, asigurându-i bani pentru achizițiile de război.

Datorită transferurilor tehnologice, Polonia va avea o industrie națională competitivă, care în viitor va exclude produsele europene.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.