ȘTIRI

Premierul Kosovo avertizează cu o posibilă invazie a Serbiei

Agravarea conflictelor cu sârbii minoritari ar putea duce la un nou conflict armat între Serbia și Kosovo, încurajat de Vladimir Putin, a declarat miercuri premierul kosovar Albin Kurti, într-un interviu pentru Reuters.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au izbucnit la începutul acestei luni, când Pristina le-a cerut sârbilor care locuiesc în nord și nu recunosc instituțiile kosovare să înceapă să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de Kosovo.

Situația s-a calmat pentru moment după ce Kosovo, sub presiunea SUA și a Uniunii Europene, a fost de acord să amâne până în septembrie regula plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor, iar forțele de menținere a păcii NATO au supravegheat zona.

„Nu ar trebui să excludem că aceste politici agresive ale Belgradului s-ar putea transforma, de asemenea, într-un atac împotriva Kosovo într-un fel sau altul”, a declarat premierul kosovar.

„Nu spun că ne vor ataca săptămâna aceasta sau viitoare, dar ar fi total iresponsabil să excludem… posibilitatea creșterii tensiunilor și a unor noi conflicte”.

Mica țară balcanică fără ieșire la mare și-a câștigat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva Belgradului.

Etnicii sârbi reprezintă 5% din populația de 1,8 milioane a Kosovo, care este formată din 90% etnici albanezi. Aproximativ 50.000 dintre ei trăiesc în nordul Kosovo, lângă granița cu Serbia.

Albin Kurti a acuzat Rusia și pe liderul ei de un rol în stârnirea noilor tensiuni etnice sârbo-kosovare.

„Despoticul președinte (Vladimir Putin) este un om care caută războiul și ar fi interesat să răspândească războiul. Dar avem instituțiile și organele noastre de securitate și apărare, Kosovo este un stat acum, nu mai suntem în anul 1998. Este anul 2022, așa că suntem mult mai pregătiți să ne apărăm suveranitatea, integritatea teritorială, să ne apărăm democrația, statul de drept și constituționalitatea”, a spus premierul Kosovo.

Kosovo s-a rupt de Serbia în 1999, însă Serbia, din punct de vedere legal, consideră în continuare Kosovo o parte integrantă a teritoriului său și, cu ajutorul Moscovei, a blocat Kosovo de la apartenența la diferite instituții internaționale.

NATO are aproximativ 3.700 de militari staționați în Kosovo pentru a-și menține pacea fragilă și săptămâna trecută a declarat că va interveni în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea ar fi pusă în pericol.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.