GAZETARII

Primarii ar putea asculta telefoanele cetățenilor – PSD-PNL-UDMR au votat modificări la legea securității naționale

Modificări la legea securității naționale: acum și primarii pot asculta telefoanele, așa cum le ascultă și președintele. AUR s-a opus proiectului de lege, PSD, PNL și UDMR l-au susținut, USR s-a scuzat votând cu abținere.

Legea vine și oferă puteri sporite primarilor prin faptul că vor beneficia de informări din partea serviciilor de securitate. Aceste informări vizează activitatea unității administrative de care se ocupă dar este probabil ca dintr-un abuz aceste informații să vizeze și oponenții electorali sau controlul politic asupra localității.

Primarii de sector şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale, potrivit unei propuneri legislative de modificare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României adoptată, luni, de plenul Senatului, în calitate de for decizional.

S-au înregistrat 78 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 26 de abţineri.

Propunerea legislativă modifică prevederile articolului 11 alineatul (1) litera c) din Legea 51/1991, în sensul includerii în categoria beneficiarilor de informaţii în domeniul securităţii naţionale a primarilor de sector din municipiul Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ.

Informaţiile pentru securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe sunt exceptate de la dispoziţiile prevăzute în proiectul de lege.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.