Ads 6 Google account (silviu.tanase.timpul@gmail.com) Privacy Terms 1 / 2 Alert Remember to publish your GDPR message using a Google-certified CMP to continue showing AdSense ads on your site in the EEA and the UK. If you don't publish it by January 16, 2024, we'll publish one for you. Code generator Ad created, now place the code Copy and paste the ad unit code in between the tags of your pages Place this code where you want an ad to appear. Do this for each individual ad unit, on every page. It usually takes a few minutes for ads to appear on the page but occasionally it can take up to an hour. See our code implementation guide for more details.
ȘTIRI

Procurorul general al SUA pregătește nucleara: inculparea lui Donald Trump

Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a insistat miercuri asupra faptului că „nimeni nu este mai presus de lege”, într-un moment în care democraţii se îndreaptă spre inculparea lui Donald Trump în ancheta privind asaltul asupra Capitoliului, notează AFP.

Merrick Garland conduce procurorii federali care desfăşoară „cea mai amplă anchetă pe care Departamentul de Justiţie a efectuat-o vreodată”, a declarat el presei despre ancheta judiciară privind atacul împotriva Congresului la Washington, pe 6 ianuarie 2021.

În acea zi, mii de partizani ai lui Donald Trump au asistat la un discurs înflăcărat al preşedintelui lor, învins la urne, dar susţinând contrariul, înainte de a mărşălui către Congres şi de a-l invada.

Ulterior, s-a pus problema răspunderii legale a lui Donald Trump.

„Trebuie să tragem la răspundere pe oricine este responsabil penal pentru încercarea de a răsturna alegeri legitime”, a declarat presei ministrul democrat.

Întrebat despre posibila aplicare a acestui principiu la un fost preşedinte, Merrick Garland a spus că „nimeni nu este mai presus de lege în această ţară. Nu pot fi mai clar de atât”.

„Nimic nu ne împiedică, în principiile urmăririi penale sau în altă parte, să desfăşurăm o anchetă asupra oricui, oricui responsabil penal pentru tentativa de a răsturna alegeri democratice”, a adăugat el.

Peste 850 de persoane au fost arestate în cadrul acestei vaste anchete asupra Congresului. Cele mai multe persoane au fost inculpate pentru obstrucţionarea unei proceduri oficiale: certificarea, de către congresmeni în acea zi, a alegerii lui Joe Biden.

Donald Trump, 76 de ani, care cochetează în mod deschis cu o nouă candidatură la preşedinţie în 2024, a fost, după evenimentele de la 6 ianuarie, inculpat pentru incitarea la o insurecţie de către Camera Reprezentanţilor într-o procedură de demitere, blocată in fine de Senat.

La nivel parlamentar, o comisie de anchetă a Congresului îşi desfăşoară propria activitate şi trebuie să finalizeze joi o serie de audieri publice, de data aceasta consacrate acţiunilor lui Donald Trump în ziua atacului.

La încheierea lucrărilor prevăzută în toamnă, aceasta comisie ar putea recomanda Departamentului de Justiţie punerea sub acuzare a fostului preşedinte, mai scrie AFP.