Ads 6 Google account (silviu.tanase.timpul@gmail.com) Privacy Terms 1 / 2 Alert Remember to publish your GDPR message using a Google-certified CMP to continue showing AdSense ads on your site in the EEA and the UK. If you don't publish it by January 16, 2024, we'll publish one for you. Code generator Ad created, now place the code Copy and paste the ad unit code in between the tags of your pages Place this code where you want an ad to appear. Do this for each individual ad unit, on every page. It usually takes a few minutes for ads to appear on the page but occasionally it can take up to an hour. See our code implementation guide for more details.
GAZETARII

Protest în construcții: Un antreprenor închide activitatea pe șantierele aferente unor proiecte majore de infrastructură

Protest în construcții din cauza lipsei de reacții a statului, care nu a ajustat nici până la această oră prețurile din contracte, în condițiile scumpirii materialelor de construcții. Antreprenorii pur și simplu nu mai fac față scumpirilor. Astfel, UMB, companie care are în desfășurare lucrări majore de infrastructură rutieră, anunță că va opri lucrările la toate tronsoanele de autostradă la care lucrează, în semn de protest față de nepăsarea autorităților.

Potrivit informațiilor, începând de luni, 11 iulie 2022, UMB nu îşi va mai chema oamenii la muncă. Săptămâna curentă este una de odihnă, conform procedurilor interne, angajații UMB lucrând 14 ore pe zi plus sâmbetele. Sunt în pericol 7 proiecte care împreună depăşesc 140 de kilometri, adică mai bine de O TREIME (aproape 36%) din totalul de 391 kilometri de autostradă şi drum expres veritabil pe care România are în prezent contracte de execuţie semnate. Excepţie face doar DEx12 Centura Slatina, unde lucrările sunt foarte aproape de final.

Situația a ajuns în acest deoarece  Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere le promite constructorilor de peste jumătate de an că guvernul va adopta prin OUG formula polinomială de ajustare a preţului contractelor. Însă, până astăzi nu s-a întâmplat nimic.

Reacţie CNAIR: Soluţia este la Guvern

Reprezentanţii CNAIR spun că au  făcut propuneri către Guvernul României pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare. 

„UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios. Compania a luat permament măsuri pentru a sprijini toţi constructorii care au contracte în derulare. În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluţii privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creşterea preţurilor la materialele de construcţie. CNAIR a făcut inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022, tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare. După publicarea acestei OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătaţire”, a transmis, printr-un comunicat de presă, CNAIR.

„Rezultatul este acela că MIPE la randul său a iniţiat o Ordonanţa de Guvern care va îmbunatăti aplicarea acestor corectii de pret. Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare şi avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în şedinţă de Guvern, în acord cu propunerile noastre.Este adevărat că preţurile la materialele de construcţii au crescut constant în ultimele luni, dar CNAIR aplică doar măsuri care sunt în concordanţă cu legea, cu prevederile contractuale şi cu normativele europene. Este important să precizăm că o astfel de abordare pentru sprijinirea constructorilor care au în derulare contracte, reprezintă o premieră în rândul statelor Uniunii Europene”, a mai precizat CNAIR. 

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.