ȘTIRI

Protestele fermierilor olandezi iau amploare. Pentru a evita o decizie europeana care le-ar inchide mii de ferme, lor li s-au alaturat nemtii si pompierii olandezi.

În timp ce războiul din Ucraina ameninţă securitatea energetică globală, protestele fermierilor sunt în toi în Europa, agricultorii susţinând că propunerile de reducere a emisiilor vor avea repercusiuni grave asupra lanțurilor de aprovizionare cu alimente și ar putea distruge micile afaceri. Concret, protestele fermierilor olandezi au fost declanșate de propunerile de reducere a emisiilor din partea guvernului de la Haga, ele atingând apogeul săptămâna trecută.

Amploarea protestelor nu doar că pune presiune asupra guvernului olandez, care ar trebui să-şi reconsidere planul de investiţie de 26 miliarde euro, pentru a reduce emisiile de azot și amoniac cu 50-70% până în 2030, dar Uniunea Europeană s-ar confrunta, de asemenea, cu o alegere dificilă între securitatea alimentară și mediul verde, deoarece alte țări se solidarizează cu protestele.

Fermierii germani, italieni, spanioli și polonezi au organizat, de asemenea, proteste în semn de solidaritate, temându-se că guvernele lor vor implementa și ele un plan similar pentru a respecta regulile UE. Astfel, fermierii germani au blocat drumuri de la granița germano-olandeză și s-au adunat în număr mare pentru a protesta în apropierea orașului Heerenburg. Fermierii italieni au organizat și ei proteste cu tractoare, în zonele rurale, amenințănd însă că vor duce protestele pe străzile Romei.

De asemenea, fermierii polonezi au luat în stăpânire străzile capitalei Varşovia, protestând astfel împotriva ratelor mari ale dobânzilor care au destabilizat producția și le amenință mijloacele de trai. De asemenea, aceştia au acuzat guvernul că a permis importurile de alimente ieftine.

Pe internet circulă un videoclip în care arde depozitul supermarketului online PICNIC, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, din oraşul Almelo, însă nu se ştie care au fost motivele declanşării incendiului.

Potrivit agrointel.ro, fermierii olandezi formează deja „convoaie ale libertăţii” după modelul canadian (Liberty Convoy), blocând accesul spre marile oraşe.

Fermierii din Olanda au urmat exemplul manifestanților din Canada și și-au format propria versiune a „Convoiului Libertății”, blocând autostrăzile cu tractoarele, dând foc baloți de fân și întreprinzând alte acțiuni pentru a protesta față de planurile guvernului de reducere drastică a emisiilor de azot, care ar putea forța unele ferme să intre în faliment, informează postul Fox News.

”Unde este prim-ministrul nostru? Această țară este în flăcări și fermierii se opun guvernului”, a declarat un purtător de cuvânt al protestatarilor, în timpul unei demonstrații desfășurate săptămâna trecută în orașul Eerbeek, potrivit publicației The Guardian.

Începând de luna trecută, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în centrul Olandei pentru a protesta față planurile de reducere a emisiilor de azot și amoniac, iar protestele continuă în toată țara, fără niciun semn de diminuare.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.