Legea offshore, propusă de coaliția antiromânească PSD-PNL-USR-UDMR, care prevede înstrăinarea gazelor din Marea Neagră și exploatarea lor de către companii străine, a fost adoptată marți, 18 mai, în Parlamentul României. Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid care s-a opus vehement adoptării acestui act normativ, care deservește intereselor străine.
Potrivit reprezentanților AUR, principala problemă cu această lege este faptul că beneficiarii vor fi străinii, și nu români afectați de scumpirile la energie electrică și carburanți. Conform unui acord pe zăcămintele din Marea Neagră, cel care administrează zăcămintele și ia deciziile este compania austriacă OMV.
În plus, deși România ar putea să-și acopere din exploatarea acestor gaze necesarul de pe piața internă, urmând ca doar ce rămâne să fie vândut extern, legea prevede contrariul. O altă problemă se referă la tranzacționarea gazului – aceasta ar trebui să aibă loc pe Bursa de la București, și nu pe cea de la Viena. „România este unul dintre principalii producători de gaz din Europa motiv pentru care nu există nici un motiv ca să alimentăm creșterea și importanța unor burse din capitalele fostelor Imperii; noi trebuie să creștem amploare burselor naționale; deci gazul trebuie tranzacționat în România”, explică vicepreședintele AUR Marius Lulea.
La rândul său, George Simion, a arătat că exploatarea putea fi făcută fără probleme de către compania românească RomGaz, care deține resursele financiare și poate obține resursele tehnologice ca să devină un actor de talie mondială în domeniu.
Foto: R3media.ro