GAZETARII

Putin umilit de occident ca să priceapă și Xi Jinping. China dusă în țarc de sancțiunile aplicate Rusiei

Occidentul, mai ales strategii americani, s-au folosit de actuala criză globală generată de Vladimir Putin pentru atingerea a mai multe obiective.

La români există o vorbă: „bate șaua ca să priceapă iapa”, iar în cazul de față șaua este Federația Rusă, cea mai mare țară din lume, iar iapa este China.

Vladimir Putin a vrut să se dea mare, să arate ce mare țară conduce el, așa că a invadat Ucraina. Dar ce să vezi: marele imperiu nu mai era așa de mare și tancurile rusești s-au blocat repede în cernozionul ucrainian.

Armata lui Putin nu doar că a dovedit că nu mai este de talie globală, dar nu mai poate să se descurce nici cu o națiune mijlocie ca număr, cum este Ucraina. Invazia lui Vladimir Putin arată cât de mică a devenit Federația Rusă, aspect ascuns până acum comunității internaționale.

Ca umilința să fie una totală SUA a început să pompeze arme, propagandă și bani în Ucraina. Federației Ruse i s-au impus sancțiuni mari și a fost decuplată de la bunăstarea globală de care beneficia dar la care nu participa.

Căci adevărul este unul singur: lumea creștină occidentală a generat bunăstarea actuală, dar ca ea să existe trebuie fiecare să fie nu doar beneficiar ci și cotizant.

În lumea civilizată există reguli: dacă vrei să beneficiezi de bunăstare atunci trebuie să le respecți. Ori Putin s-a gândit că poate lua dar fără să dea, să se comporte precum un tâlhar.

Așa că lumea civilizată l-a tăiat pe dictator de la bunăstare, că doar nu aduci omul în casă și îl lași să se comporte precum un ocupant.

Dar lovitura nu este doar pentru Federația Rusă, China fiind o altă țintă a sancțiunilor aplicate. Practic China acum a înțeles că ceea ce are se datorează aproape exclusiv occidentului, de la capital și până la tehnologie. Excepție mici situații particulare bunăstarea Chinei vine din exterior și dependența de statele occidentale este colosală.

Dacă mâine China ar fi izolată așa cum este astăzi Federația Rusă atunci în puțin timp am asista la o criză economică imposibil de gestionat.

Din reacțiile internaționale ale reprezentanților Chinei se poate vedea teama că ceva nu e bine și fiecare își are locul său în lumea aceasta.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.