ȘTIRI

Ratele bancare devin aproape duble! Românii nu mai suportă.

Ratele bancare încep să devină prea mari pentru români, în general aproape duble. Situația se complică iar BNR acționează fără milă, asta după ce în 2021 a pompat bani pe piață oferind credite aproape gratuite către statul român. Pentru finanțarea unui deficit bugetar uriaș BNR a fost nevoită să arunce bani pe piață, dar fără număr: 150 de miliarde de lei, aproximativ 30 de miliarde de euro.

Până acum cei care au luat credite ipotecare/imobiliare nu prea au simţit creşterea dobânzilor, având în vedere decalajul de calcul al IRCC – 6 luni întârziere – şi diferenţa faţă de ROBOR. De aceea toată lumea vrea să schimbe indicatorul de referinţă, să treacă de pe ROBOR la IRCC. Dar şi IRCC-ul va creşte conform publicației Ziarul Financiar.

În condițiile în care rezerva valutară este de doar puțin peste 40 de miliarde de euro, BNR a susținut un stat falimentar prinzând bani fără acoperire și aruncând pe piață o sumă colosală.

De exemplu, pentru cineva care a luat un credit ipotecar de 343.000 de lei, adică echivalentul a 70.000 de euro, în urmă cu 1 an, la un IRCC de 1,08%, cât era atunci, plus marja băncii de 2%, adică o dobândă totală de 3,08%, rezulta o rată lunară de plată de 1.833 de lei. Calculul este sumar, folosit doar ca exemplu.

România are nevoie să își reformeze aparatul de stat.

La un venit de 6.110 lei net, rata la bancă reprezenta 30% din câştigul lunar, adică maximul cât putea acorda o bancă conform normelor.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.