ȘTIRI

Renate Weber se apără – Avocatul Poporului ar fi cunoscut problemele de la ‘azilele groazei’

Avocatul Poporului ar fi cunoscut problemele de la azilele groazei. Renate Weber, a ieșit în plin scandal și a susținut pentru presă că aceasta dar și instituția nu ar fi cunoscut niciun detaliu referitor la pretinsele „orori„ ce ar fi avut loc la azilele luate în țintă de mega-ancheta DIICOT.

În dosarul de urmărire penală ajuns la instanța de judecată se arată în clar, prin prisma unor interceptări și declarații date în fața procurorilor de mai multe persoane vizate în acest dosar de crimă organizată, că instituția Avocatul Poporului, mai precis angajați ai acesteia, ar fi primit sesizări, ar fi dat telefoane, ar fi cunoscut în mod particular și direct de deficiențele majore de la aceste azile din Ilfov.

Iată ce a declarat Renata Weber: „Instituţia noastră nu are competenţe de control. Controale pot să facă acele instituţii ale statului care autorizează funcţionarea acelor centre şi care, în urma controalelor, pot să dea şi sancţiuni. Instituţia noastră este una de mediere. Noi avem două tipuri de intervenţie pe care le putem folosi. Pe de o parte, un departament din cadrul instituţiei este Mecanismul pentru prevenirea torturii şi a relelor tratament şi cu acel departament facem vizite, care sunt vizite de prevenire. Deci nu ne cheamă cineva. Noi ne ducem inopinat şi vedem ce găsim.”

Ea a mai explicat că Avocatul poporului poate efectua anchete, însă întotdeauna pentru asta trebuie să existe o sesizare prealabilă.

Întrebată dacă a primit sesizări în ceea ce priveşte faptele petrecute în „azilele groazei”, Renate Weber a răspuns: „Nu, niciodată nu am primit nicio sesizare şi să ştiţi că acesta este pentru noi un semn de întrebare, pentru că în condiţiile în care se relatează astăzi despre neajunsuri uriaşe, grave probleme în aceste centre, este într-adevăr de mirare că nimeni dintre rudelor celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic”.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.