
În cadrul sesiunii anuale din 2025 a Consiliului Economic și Social al ONU – Executive Board of the United Nations Development Programme, the United Nations Population Fund and the United Nations Office for Project Services – desfășurată între 2 și 5 iunie, reprezentanta adjunctă a Misiunii Permanente a României la ONU Andreea Mocanu a făcut o declarație halucinantă pro avort.
Vorbind în fața directoarei UNFPA (Fondul ONU pentru Populație), înaltul funcționar care reprezintă statul român la ONU a afirmat următoarele:
„[…] sub conducerea dumneavoastră, ați pus capăt atâtor sarcini – felicitări pentru ceea ce ați realizat, pentru că ați atins inimile și viețile atâtor oameni dintre cele 8 miliarde de pe planetă.”
Afirmația, făcută public la minutul 1:07:00 din înregistrarea oficială a ședinței disponibilă aici https://webtv.un.org/en/asset/k1k/k1k65ili7j, pare a fi o apreciere la adresa eforturilor UNFPA de reducere a sarcinilor nedorite sau neplanificate, în special în țările în curs de dezvoltare.
În numele cui a vorbit reprezentanta României la ONU? Este aceasta o poziție oficială a statului român? A fost acest mesaj coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alți factori decizionali din cadrul Guvernului României?
“Ca tânără în România, nu m-am simțit în niciun fel reprezentată de acest mesaj. Există un număr uriaș de femei care au trecut printr-un avort și îl regretă. Avortul nu este o reușită. Nu e un motiv de felicitare. Este o dramă, o ruptură, o suferință care afectează vieți reale – atât ale copiilor nenăscuți, cât și ale mamelor care au trecut prin această experiență dureroasă, de multe ori în lipsă de sprijin.
Să „feliciți” pe cineva pentru numărul de sarcini întrerupte înseamnă să desfigurezi sensul politicii externe, al sănătății publice și chiar al demnității umane. Când România transmite asemenea mesaje în foruri internaționale, trimite în lume un semnal îngrijorător: că viața umană poate fi relativizată, iar durerea – aplaudată”, a declarant Ioana Teodora Paul, președinte al Asociației Studenți pentru Viață.
“România are nevoie de politici care sprijină femeia însărcinată, protejează copilul nenăscut și promovează demnitatea umană, nu de aplauze pentru distrugerea vieții.
România ar trebui să promoveze politici care sprijină viața, nu să normalizeze pierderea ei. Să investească în sprijin concret pentru femei, nu în ideologii sterile. Să fie vocea celor care nu pot vorbi: mame în criză de sarcină, copii nenăscuți, familii vulnerabile”.