GAZETARII

România, în prag de colaps. Sub guvernarea PSD-PNL, deficitul comercial a ajuns la 24 de miliarde de euro/an

Români este în prag de colaps: nu mai producem nimic, importăm mare parte din produse (inclusiv alimente) și ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi. Prin urmare, nu mai este o surpriză faptul că deficitul balanței comerciale a explodat. Soluții ar fi: investiții masive în agricultură și industrie, însă politicienii sunt prea puțin interesați de acest aspect. Vârful importurilor a avut loc în anul 2021, când România a avut un deficit al balanței comerciale de aproape 24 de miliarde de euro.

Românii culeg roadele guvernărilor dezastroase din ultimii 32 de ani, care au reușit să distrugă sau să vândă industria românească (cum este cazul industriei petroliere). Astăzi statul român mai are puține pârghii pe piață, iar mediul privat românesc este aproape inexistent în zona marilor industrii, arată analiză semnată de economistii.ro.

România se împrumută excesiv

Acest lucru a dus în cele din urmă la împrumuturi excesive ale statului român, ale mediului privat sau de stat, pentru a se putea face rost de valuta necesară acestor importuri.

În loc să domolească acest trend care este unul extrem de periculos, statul și BNR s-au asigurat că din surse diverse s-a putut asigura valuta necesară acestor importuri.

Doar că valuta poate veni numai din exporturi, din forța de muncă alungată de partide să lucreze în afara țării sau din importuri.

În anul 2021 importurile au explodat

În anul 2021 deficitul balanței comerciale al României a ajuns la un maxim istoric: 24 de miliarde de euro. De unde provin acești bani: cea mai mare parte din credite externe.

Valoarea este imensă în condițiile în care tot PIB-ul României este de 300 de miliarde de euro, iar bugetul de stat al României are cheltuieli de 65 de miliarde de euro.

Acest lucru a dus în cele din urmă la o datorie a României foarte mare: peste 135 de miliarde de euro. Vorbim de datoria statului dar și a mediului privat, aproape în mod egal împărțită.

Statul s-a împrumutat ca să acopere deficitul bugetar. Acesta a cules valută de pe piața internațională ca să își acopere cheltuielile dar care în cele din urmă a ajuns să asigure importurile. Și companiile se împrumută de valută, însă cele două categorii se cumulează.

Importăm produse care pot fi realizate în România

Partea foarte proastă este că importăm excesiv produse care pot fi realizate în România.

Spre exemplu exportăm legume de 100 de milioane de euro dar importăm legume de 500 de milioane de euro. Principalele state care ne asigură aceste produse sunt Turcia, Grecia, Spania, Germania, Olanda, Italia. Se întâmplă acest lucru în condițiile în care România are cel mai bun pământ din Europa pentru a se putea asigura aceste culturi.

Se importă masiv și combustibili. Aproximativ 4 miliarde de euro reprezentau în anul 2021 importurile de benzină și de motorină, probabil că astăzi valoarea este una de două ori mai mare. Partidele politice care au guvernat țara în ultimii 32 de ani au redus numărul de la rafinării de la 10 la doar 4. Și rafinăriile existente nu mai aparțin românilor sau statului român, industria petrolieră este cedată către austrieci, ruși și maghiari.

O situație proastă există și la carnea și produsele din porc. Astăzi doar 30% din necesar este asigurat din producție internă. Deși avem materia primă, respectiv cerealele necesare, am ajuns să importăm cea mai mare parte a cărnii de porc. Vorbim despre produse de aproape 1 miliard de euro. Din Ungaria aducem carne de porc de aproape 200 de milioane de euro. Mai aducem cantități impresionante din Germania, din Polonia, din Spania .

Este mai bine să subvenționezi total produsele realizate în România decât să imporți cu valută împrumutată

Statul român ar trebui să identifice care sunt produsele pe care le importă și care pot fi realizate în România. Dacă pentru ele există un interes scăzut sau costurile sunt ridicate atunci este de preferat ca acele produse să fie finanțate, subvenționate. Acest lucru se va realiza cu monedă națională, care în realitate nu costă nimic, sau mai exact costă pe toată lumea. Și dacă subvenționarea este una totală, adică costurile sunt suportate de către stat, tot este mai bine decât să imporți.

În acest fel folosești moneda națională care se poate genera din nimic, adică să ia forma unei mici inflații, însă aceasta nu va avea un efect proporțional deoarece duce la realizare unor produse necesare pe piață.

Pentru fiecare euro sau dolar folosit la importuri noi rămânem datori către cineva. Această spirală a împrumuturilor trebuie să fie oprită căci altfel România riscă să intre în incapacitate de plată.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.