ȘTIRI

România îşi pierde încet, dar sigur, statutul de ‘pantofarul Europei’

Importurile de încălţăminte au depăşit pentru prima dată valoarea exporturilor în 2021, apropiindu-se de nivelul de 900 mil. dolari.

Valoarea pantofilor aduşi de peste graniţă a crescut anul trecut cu 21,7% versus 2020, arată calculele ZF făcute pe baza raportului World Footwear, care analizează an de an situaţia din piaţa de încălţăminte, informează Mediafax.

În ceea ce priveşte exportul, acesta a crescut la rândul său, faţă de un minim înregistrat în primul an de pandemie, cu 13,3%, până la 729 mil. dolari, conform aceleiaşi surse.

„România are în continuare una dintre cele mai importante industrii producătoare de încălţăminte din Uniunea Europeană, însă importurile ţării au crescut rapid, iar în 2021 au atins un vârf de 886 mil. dolari. Exporturile, pe de altă parte, în pofida unei mici creşteri în ultimul an, se află de mai multă vreme pe trend descendent. Astfel, compania a ajuns să înregistreze deficit în 2021“, spun analiştii World Footwear.

Creşterea importurilor dovedeşte creşterea puterii de cumpărare şi dezvoltarea pieţei prin venirea de noi jucători. Scădea exporturilor, de-a lungul anilor, arată că România îşi pierde încet, dar sigur, statutul de pantofarul Europei.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.