ȘTIRI

România poate rămâne pe afară – Ministrul austriac de interne: „Extinderea Schengen este inutilă”

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner și-a reiterat luni scepticismul cu privire la extinderea spațiului Schengen.

„Situația de la graniță, care este insuportabilă pentru populația locală, arată că, în general, Schengen nu funcționează și că extinderea acestui spațiu este inutilă”, a declarat acesta în timpul unei vizite la granița dintre Austria și Ungaria.

Karner a precizat că numai în acest an Burgenland, o regiune care se învecinează cu Ungaria, a înregistrat 74.291 de refugiați care au venit din țări ale UE unde, contrar principiului, nu au fost înregistrați.

„Cetățenii doresc, pe bună dreptate, ca returnările să se facă la frontieră. Cu toate acestea, atunci când se solicită azil, acest lucru este imposibil din punct de vedere legal”, a adăugat el.

Karner a spus că ar trebui să fie posibilă refuzarea intrării deja la frontieră a cetățenilor care nu au șanse să primească azil politic, menționându-i pe cei din India, Tunisia și Maroc. „Numai în acest an, 11.400 de tunisieni au solicitat azil în Austria”.

Acesta a mai spus că prin declarația sa în care s-a opus extinderii Schengen, ministrul a vrut să avertizeze cu privire la situația dificilă a migrației ilegale cu care se confruntă Austria în ultimele luni.

La sfârșitul săptămânii trecute, Karner a declarat că din cei 100.000 de migranți ilegali înregistrați în Austria în acest an, 75.000 au trecut printr-un stat membru al UE fără a fi înregistrați. De aceea, el consideră că extinderea Schengen este inutilă.

Comisia UE dorește ca Croația, Bulgaria și România să fie incluse în spațiul Schengen. Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner se pronunța încă de săptămâna trecută împotriva acestor acțiuni.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.