Ads 6 Google account (silviu.tanase.timpul@gmail.com) Privacy Terms 1 / 2 Alert Remember to publish your GDPR message using a Google-certified CMP to continue showing AdSense ads on your site in the EEA and the UK. If you don't publish it by January 16, 2024, we'll publish one for you. Code generator Ad created, now place the code Copy and paste the ad unit code in between the tags of your pages Place this code where you want an ad to appear. Do this for each individual ad unit, on every page. It usually takes a few minutes for ads to appear on the page but occasionally it can take up to an hour. See our code implementation guide for more details.
ȘTIRI

Românii să se descurce – Iohannis susține că va rămâne de partea Ucrainei și va sprijini exporturile de cereale

Președintele Klaus Iohannis a ieșit, cu maximă celeritate, să susțină că România va continua să rămână de partea Ucrainei și va sprijini exporturile de grâne.

Iată ce a declarat acesta: „În primul rând, este regretabil că acea inițiativă, pentru care trebuie să vedem că s-au implicat foarte mulți politicieni din toată lumea, pare a nu avea un viitor strălucit. Oricum ar fi, și, până acum, jumătate din cerealele ucrainene s-au exportat prin România, pe rutele logistice românești, le-am adaptat, le-am îmbunătățit și vom continua în acest fel. Noi credem că este important și bine să fim noi de partea Ucrainei și să sprijim aceste exporturi, vom face aceste lucruri și în continuare pentru a preveni apariția unor sincope”

Oficial, anul trecut, jumătate din producția de cereale a ucrainienilor s-a bucurat de tranzitul prin România. Neoficial, a intrat în piața de consum, viciind prețurile fermierilor autohtoni.

Sultanul rămâne cu amintirea păstoaselor timpuri, păstorite de el

Acordul cerealelor, agreat de ONU, la inițiativa lui Regep Erdogan, a expirat. Rusia a anunțat că nu-l mai reînoiește. Prin acesta, aproape treizeci și trei de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene tranzitau Marea Neagră. De ieri, s-a luat o pauză, iar președintele Turciei poate fuma o narghilea, în amintirea păstoaselor timpuri, păstorite de el.  

Cotaţia grâului a crescut semnificativ luni, în SUA (nu și-n România), după ce Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au informat traderii.

Portul Constanța e al lor, al trader-ilor

Docurile din Portul Constanța sunt încă pline. Silozurile din mărginime, umplute ochi. Traderii de cereale și-au frecat, ieri, din nou, mâinile. Vor achiziționa, la “botul calului,” grâne la jumătate de preț. Ce mai contează că mulți dintre ei nici acum nu le-au vândut? Se mută șoarecii din pustă la mare!

Portul Constanța e demult timp luat în posesie de dealerii internaționali, de traficanți și de șmecheri. Practic, statul român nu poate decât reglementa tranzacțiile. Guvernul nu poate opri procesul de vânzare-cumpărare, fiind într-o piață concurențială. Dar, dacă nu se teme, instituie din nou tarifele vamale. Îl vedeți pe Ciolacu în stare de așa un curaj?

Ministrul transporturilor Sorin Grindeanu a construit în timp record o cale ferată pe la Galați, ca să le fie ucrainienilor, pardon, americanilor, bine și să nu facă intoleranță la prea multe proteine vegetale.

Fermierii români nu pot fluiera decât a pagubă

Maxima lovitură e dată astăzi producției de grâu. Pe câmp, kilogramul se vinde acum cu 70 de bani/kg, asta însemnând un venit de net de 2500 de lei pe hectar, în condițiile în care lucrările costă 4.000 de lei. Să-ți vină să-l iei în brațe pe clămpău și să-l pupi bălos, în timp ce-i zici #slava Ucraina, nu Bade Ion?

Ce e de făcut? Mai puțină îngenunchiere a guvernanților la lotrii nord-atlantici,  mai multă responsabiltate și control vamal. Dar nu poți urca la deal cu boii mici…

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.