ȘTIRI

Rusia salută vizita misiunii AIEA la centrala nucleară Zaporojie: ‘Sperăm că va spulbera numeroase speculaţii’

Moscova salută vizita planificată misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, care este ocupată de forţele ruse, a declarat un diplomat rus, potrivit presei de stat, citată de CNN, scrie news.ro.

Reprezentantul permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, Mihail Ulianov, a declarat că Rusia înţelege că AIEA va menţine mai mulţi reprezentanţi la centrala nucleară în mod permanent, a relatat agenţia de ştiri rusă RIA Novosti.

”Din câte înţelegem, intenţia directorului general (n.r. Rafael Grossi) este să lase mai multe persoane la instalaţie în mod permanent”, a afirmat Ulianov, potrivit RIA.

El a adăugat că misiunea constă ”din aproximativ doisprezece angajaţi ai secretariatului agenţiei care se ocupă cu probleme de garanţii şi securitate nucleară”, precum şi dintr-o echipă extinsă de angajaţi ai Naţiunilor Unite, care se ocupă de logistică şi securitate, conform RIA.

”Rusia a adus o contribuţie semnificativă la pregătirea acestei misiuni. Sperăm că vizita misiunii AIEA la instalaţie va spulbera numeroase speculaţii cu privire la starea nefavorabilă de la centrala nucleară Zaporojie”, a continuat oficialul rus.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a scris, luni, pe Twitter că delegaţia va sosi la centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa ”mai târziu în cursul acestei săptămâni”.

Statele G7 au salutat, de asemenea, vizita AIEA la Zaporojie.

Potrivit unui comunicat al G7, ”personalul AIEA trebuie să poată accesa toate instalaţiile nucleare din Ucraina în timp util, în siguranţă şi fără impedimente şi să coopereze direct şi fără interferenţe cu personalul ucrainean responsabil de operarea acestor facilităţi”.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.