ȘTIRI

Se amână antrenamentele piloților ucraineni pe F-16 în România – Vor începe anul viitor

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunțat că pregătirea piloților români și ucraineni pentru avioane F-16 ce trebuia să înceapă în luna august acest an va avea loc mai târziu. Mesajul vine la câteva zile după ce și SUA au precizat că pregătirea piloților ucraineni nu va avea loc doar în România și nu va începe în august, cum a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Apărării a dat primele detalii despre centrul pentru pregătirea piloților de F-16 de la Fetești, români și ucraineni. Centrul pentru pregătirea piloților pe avioane F-16 de la Fetești, Baza Aeriană 86 Borcea, va fi operațional la începutul anului viitor, a anunțat Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a precizat că piloții români vor avea prioritate.

Centrul va pregăti piloți români pentru cele două noi escadrile ale Forțelor Aeriene, dar și ucraineni care vor folosi aparatele F-16 date Kievului de țările occidentale.

Centrul va fi organizat de România, Olanda şi compania americană Lockheed Martin. Potrivit înțelegerii, țara noastră va pune la dispoziţie infrastructura, Olanda va aduce avioane, iar compania americană va asigura instructorii şi tehnicienii, printr-un subcontractant.

România are în prezent 17 avioane F-16, însă a mai cumpărat 32 de aparate norvegiene, care mai pot zbura cel puțin încă 10 ani. Potrivit Forțelor Aeriene, prin 2025-2026, armata va avea trei escadrile de F-16.

Anunțul ministrului Apărării – Angel Tîlvăr vine după ce președintele Klaus Iohannis declara că centrul ar putea deveni operațional în august.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.