Șerban Pop, fostul vicepreședinte al ANAF, a fost condamnat pe fond, luni, 12 septembrie, la 13 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Acesta se află în prezent în Italia, unde are drept de rezidență până în 2028.
Șerban Pop, vicepreședinte ANAF, condamnat la 13 ani de pușcărie. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel pe rolul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie. Hotârârea a fost pronunață în urma a patru luni de judecată pe fond și 12 termene în instanță.
„Condamnă pe inculpatul Pop Șerban, (date), la pedeapsa de 13 ani închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…) de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. (…) Confiscă de la inculpatul Pop Serban suma de 2.500.000 euro, suma primită de către acesta cu titlu de mită”, se arată în minuta instanței.
Magistrații au decis și confiscarea sumei de 2.500.000 euro, bani primiți de către Șerban Popcu titlu de mită, astfel că s-a pus sechestru pe mai multe imobile. De asemenea, conform deciziei instanței, Șerban Pop nu are dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și nici dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. În plus, îi este interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public, pe durata executării pedepsei principale. Instanța l-a mai obligat pe Șerban Pop și la plata sumei de 14.680 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Trimiterea în judecată a lui Șerban Pop pentru săvârşirea infractiunii de luare de mită s-a dispus prin rechizitoriul din 06.12.2021 al DNA. În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, că în in calitate de vicepreședinte al ANAF, acesta a pretins, în cursul mai multor întâlniri, de la un denunțător, suma de 5.000.000 euro și a primit suma de 2.500.000 de euro. Șerban Pop ar fi luat banii în legatură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu, respectiv, obținerea unor soluții fiscale individuale anticipate în ceea ce privește niște tranzacții între două firme, precum și urgentarea rambursării TVA-ului aferent în cuantum de 228.259.140 de lei.