ȘTIRI

Suntem jefuiți – România produce mai mult decât consumă, dar are cele mai mari preţuri la electricitate

Într-o dezbatere în plenul Parlamentului European prilejuită de raportul Comisiei Europene privind starea pieţei unice de energie europeană, vicepreşedintele AUR, Adrian Axinia, a criticat în termeni duri lipsa de echitate şi solidaritate.

În opinia eurodeputatului Axinia, piaţa unică de energie nu funcţionează aşa cum ar trebui câtă vreme există diferenţe uriaşe între preţurile plătite de diverse state, România având cele mai mari costuri practicate. Europarlamentarul român a insistat asupra faptului că această situaţie este aberantă câtă vreme ţara noastră a produs mai multă energie electrică decât a consumat pe parcursul anului 2023, aceeaşi situaţie existând şi în 2024.

„România, deşi este exportator net de energie electrică, producția depășind consumul cu circa 3,25 TWh în 2023, plăteşte, în acest moment, aproximativ 150 de euro MWh, cel mai mare preţ din UE. Asta înseamnă că piaţa unică europeană de energie este o farsă câtă vreme alte state plătesc mai puţin de jumătate. E puţin spus că nu există solidaritate, pur şi simplu, suntem prădaţi. Şi asta în condiţiile în care România ajută deopotrivă Ucraina şi Republica Moldova pe zonă energetică. Avem costuri mari cu acest efort, care nu sunt împărţite la nivelul Uniunii Europene. Bruxelles-ul pare să vrea egalitate, dar nu şi pentru ţările din Est care suportă costurile războiului”, a declarat Axinia în plenul Parlamentului European.
În opinia eurodeputatului AUR, una dintre principalele probleme pentru statele din Estul Europei ţine de atitudinea Austriei, acolo unde experţii au constat că există congestie în ceea ce priveşte reţeaua de distribuţie de energie electrică. Întrebarea naturală ţine de premeditarea acestei situaţii şi de absenţa dorinţei organismelor europene de a pune capăt acestei strategii a Vienei.

„Este evident că state precum Austria fac jocurile Rusiei. În acest moment, acolo apar congestiile din reţea. Aş vrea să subliniez faptul că există suspiciuni că asistăm la o politică de sabotaj economic câtă vreme ONG-uri plătite direct de la Bruxelles sau din alte state membre (inclusiv Austria), sub pretextul protecţiei mediului, se opun exploatării potenţialului hidroenergetic al României care ar dori să construiască mai multe hidrocentrale”, susţine Adrian Axinia.

Prețul energiei din România este cel mai mare din Europa – 149 de euro pe MWh. În Bulgaria, prețul este 135 de euro, iar în Grecia – 121 de euro. Prețuri mari găsim și în Ungaria – 145 de euro, Serbia – 128 de euro, Slovacia – 126 de euro. În Austria prețul este 102 euro, Cehia – 113 euro, Germania – 112 euro, Franța – 68 euro și în Norvegia 5 euro pe MWh.

În raportul „Viitorul Competitivităţii Europene” elaborat de Mario Draghi, se arată că modul în care se formează preţul la energie în Europa dezavantajează consumatorii.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.