O țară trebuie să își construiască o economie care să nu o facă dependentă de importuri. Sistemul energetic național al unui stat reprezintă o componentă de bază a economiei unei țări.
Dacă o țară nu deține cărbune atunci nu trebuie să construiască centrale pe cărbune. Dacă un stat nu detine rezerve de material radioactiv atunci nu construiește centrale nucleare.
Energia electrică se consumă permanent și face parte din costurile de producție al oricărui produs sau serviciu. Dacă prețul la energie crește atunci vor crește și prețurile. Tocmai de aceea statul se asigură că are energie cât mai ieftină și produsă din resurse naționale.
Regimul comunist a construit multe hidrocentrale și bine a făcut. Energia electrică produsă de curgerea apei este o energie ieftină și care nu necesită resurse ulterioare. Același lucru se petrece cu energia electrică produsă de soare sau de vânt.
Americanii vând în România numai prostii. Sigur că ei își văd de interesele lor financiare, dar noi nu trebuie să fim proști și să facem o nouă dependență de importuri.
România nu mai produce astăzi material radioactiv. El se importă la prețuri foarte mari iar costurile globale vor deveni și mai mari. La nivel global există un monopol care nu poate fi spart deoarece tehnologia nucleară nu se află la îndemâna multora.
Având în vedere că microcentralele nucleare sunt scumpe, necesitate iar funcționarea se bazează pe importuri permanente, de ce ne-am dori așa centrale?
Cu acei bani am putea pune panouri solare pe case , am putea monta ferme de eoliene sau am construi hidrocentrale. Toate acestea nu vor genera conturi ulterioare.
Cineva are interesul să factureze mult și constant României și tocmai de aceea apar tot felul de idei proaste care ni se vând de bune.