GAZETARII

TUPEU. Din banii românilor PSD va subvenționa companiile petroliere străine

TUPEU. Din banii românilor PSD va subvenționa companiile petroliere străine.

PSD nu vine cu o soluție reală la actuala criză petrolieră.

După ce au predat către austrieci și rusi cele mai importante companii petroliere românești, astăzi PSD s-a gândit să le garanteze și profiturile mari prin compensare.

Piața poate fi de două feluri: piața liberă și piața reglementată. Compensarea nu întra în nici una din aceste două situații.

Ce înseamnă compensarea

Compensarea preturilor, în cazul de față la benzină și motorină, înseamnă că la pompă prețul este puțin mai mic dar statul aduce bani de la bugetul de stat și suplimentează profiturile companiilor petroliere.

Compensarea înseamnă că românii nu văd prețurile mari dar tot ei le vor plăti dar indirect de la bugetul de stat.

Dacă vei compensa produsele petroliere atunci piața nu mai este liberă. Astăzi prețurile sunt mari pentru că producătorii sunt înțeleși tacit între ei , nu pentru că așa este piața.

Aceste companii chiar au scăzut producția de benzină și motorină special pentru a reduce oferta. Pentru că nu există produse pe piață atunci prețul va crește, va acum.

România era o putere energetică

România deține rezerve impresionante de petrol și gaze.

Suntem singurul stat din Europa care putea fi independent energetic.

Dar nu suntem deoarece PSD a vândut petrolul românesc și toate rafinăriile la rusi, austrieci și către maghiari.

România nu mai deține astăzi nici o rafinărie românească, nu poate interveni pe o piață liberă prin propriile unități de producție.

Dacă statul menținea 25% din piața de petrol astăzi ar fi reglat piața automat prin prețuri mai mici.

De unde vin banii pentru compensare

Am spus mai devreme că această compensare înseamnă că statul va da din banii românilor către companiile petroliere. Adică tot românii vor plăti, dar de unde?

Bani la bugetul de stat nu sunt. Guvernul deja compensează prețurile la gaz și energie. Sau vorba vine că compensează deoarece banii nu au ajuns la aceste societăți deoarece banii nu există.

Așa că ce face statul român: renunță la investiții, nu mai face școli, grădinițe, drumuri, parcuri sau spitale. Se iau banii din investiții și se dau la companiile din zona de energie.

Dar nici așa banii nu sunt suficienți. Așa că România se împrumută de la români și de la străini în egală măsură.

Dar banii pe piața internă deja nu mai sunt, s-au consumat. Statul a lăsat piața fără euro sau lei și așa am ajuns în situația în care dobânzile au devenit foarte mari.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.