ȘTIRI

Ucraina cere mai multe arme Occidentului: 100 de sisteme HIMARS pot învinge rușii în sud

Ucraina cere Occidentului mai multe sisteme de artilerie HIMARS și lansatoare multiple de rachete MLRS pentru a schimba jocul pe frontul de război, în special în sudul atacat acum de Armata Rusiei.

Ministrul ucrainean al apărării a cerut marți Occidentului să furnizeze mult mai multe sisteme de artilerie de precizie.

Oleksiy Reznikov susține că un număr mai mare de sisteme de rachetede artilerie mobile și lansatoare de rachete ar putea „schimba jocul pe câmpul de luptă” pentru o contraofensivă împotriva soldaților ruși.

Reznikov a anunțat că dotarea cu mai multe sisteme de artilerie va permite o contraofensivă mai rapidă și eficientă în sudul Ucrainei, despre care acesta spune că sigur va fi eliberat de ocupanții ruși. 

De la jumătatea lunii iunie, SUA au livrat mai multe sisteme de artilerie de precizie HIMARS cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, iar altele urmează să fie livrate în următoarea perioadă. Acum, în Ucraina există doar 9 sisteme HIMARS și sisteme similare.

„Aceste sisteme ne-au permis să distrugem aproximativ 30 de posturi de comandă și depozite de muniții”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, într-un interviu acordat organizației Consiliul Atlantic, potrivit Unian.net.

„Pentru o contraofensivă eficientă, Ucraina ar avea nevoie de aproximativ 50 de HIMARS pentru a opri invazia rusă și de aproximativ 100 de unități de sisteme HIMARS pentru a-i alunga pe ocupanți de pe teritoriul său”, a declarat ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov.

„Având în vedere că linia noastră activă a frontului este de aproape 2.500 de kilometri – aceasta este distanța dintre Varșovia și Barcelona – pentru o protecție eficientă avem nevoie de aproximativ 50 de astfel de sisteme”, a spus Reznikov, referindu-se la sistemele de rachete și artilerie HIMARS și M270 MLRS.

Reznikov a subliniat că Forțele Armate ale Ucrainei distrug logistica armatei ruse datorită HIMARS. Ministrul ucrainean al apărării a comparat acțiunile apărătorilor Ucrainei cu un „bisturiu chirurgical”: „Soldații noștri lucrează atât de precis și de priceput. O contraofensivă de succes ar necesita aproximativ 100 de lansatoare HIMARS, precum și vehicule și tancuri blindate”.

Se știe că de la începutul anului 1996 au fost fabricate în total 540 MLRS HIMARS. Potrivit lui Reznikov, Ucraina are nevoie de aproape o cincime din acestea.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.