ȘTIRI

Ucrainenii fug de recrutare – Zelenski are nevoie de 500.000 de voluntari pentru război

Liderii militari de la Kiev au nevoie de încă 500.000 de oameni pentru a compensa pierderile și pentru a extinde armata țării în acest an. Găsirea efectivelor necesare pentru înlocuirea celor căzute în luptă devine însă tot mai dificilă.

Pe măsură ce speranța oamenilor într-o victorie rapidă a dispărut, iar poveștile de groază se rostogolesc din saloanele spitalelor, numeroși ucraineni se ascund pentru a evita mobilizarea.

Unii stau acasă și evită străzile, acolo unde polițiștii sau ofițerii militari împart anunțuri de recrutare și iau bărbații la bazele militare. Alții fug din Ucraina cu documente falsificate.

Toți bărbații sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara, astfel încât este nevoie de acte medicale false pentru a trece granița.

Într-un oraș din vestul Ucrainei, jurnaliștii americani au intervievat un bărbat în vârstă de 31 de ani, care încearcă să scape de recrutare. El a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece se teme că va fi târât în armată, după publicarea materialului.  

Nu pot avea încredere că nu mă vor aduce direct pe linia frontului!”, spune Serghei, numele utilizat de site-ul american pentru a proteja identitatea tânărului. 

Nu vreau să mor. Am auzit că o mulțime de soldați care se întorc de pe front au probleme psihologice. Devin oameni diferiți. Unii se vor lovi, probabil, atât de problemele cu alcoolul, cât și de cele de altă natură și nu vor avea niciun viitor. Eu vreau să am un viitor!”, afirmă tânărul. 

Numărul exact al celor care nu doresc să se înroleze în armată rămâne necunoscut. Oamenii se tem să protesteze în public și, pur și simplu, stau acasă pentru a nu fi găsiți. 

Aproximativ 20.000 de bărbați au fugit ilegal din Ucraina de când a început invazia rusă.

Pe rețelele de socializare, există o serie de videoclipuri cu ceea ce par a fi militari ucraineni care împart pe străzi anunțuri de recrutare și verifică tineri la punctele de control. 

Videoclipuri cu bărbați cu vârste de înrolare urcați în dube pentru a fi trimiși la baze pentru verificări au devenit virale. De multe ori, oamenii nu stau la adresele înregistrate, ceea ce îngreunează găsirea lor.

O serie de analiști occidentali sunt însă de părere că una dintre problemele majore ale Ucrainei este capacitatea limitată de a găsi mai mulți oameni pentru a-i arunca în luptă, în condițiile în care populația rusă este de aproximativ 3,5 ori mai mare decât cea ucraineană. 

Recent, generalul Valeri Zaluzhni, șeful forțelor armate ucrainene, susține că țara are nevoie de mai mulți bărbați pe linia frontului.

În prezent, niciun ucrainean cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani nu poate părăsi Ucraina. Bărbații cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani pot fi mobilizați în armată, în timp ce bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani se pot înrola doar în mod voluntar. Președintele Volodimir Zelenski are în vedere reducerea vârstei de mobilizare la 25 de ani.

La rândul său, parlamentul ucrainean examinează și alte modificări legislative pentru a crește numărul persoanelor eligibile pentru serviciul militar. Printre altele, oamenii sunt acum clasificați doar ca fiind apți sau inapți pentru armată. Anterior, ucrainenii puteau fi „parțial apți”, cum ar fi cei cu probleme minore de sănătate, precum astmul. 

Ucraina ar putea pierde războiul, dacă autoritățile nu schimbă ceva pentru a face sistemul mai corect și pentru a crește numărul de bărbați dispuși să servească în armată.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.