Ads 6 Google account (silviu.tanase.timpul@gmail.com) Privacy Terms 1 / 2 Alert Remember to publish your GDPR message using a Google-certified CMP to continue showing AdSense ads on your site in the EEA and the UK. If you don't publish it by January 16, 2024, we'll publish one for you. Code generator Ad created, now place the code Copy and paste the ad unit code in between the tags of your pages Place this code where you want an ad to appear. Do this for each individual ad unit, on every page. It usually takes a few minutes for ads to appear on the page but occasionally it can take up to an hour. See our code implementation guide for more details.
ȘTIRI

Ungaria ține cu dinții de colaborarea cu Rusia

Ungaria solicită Comisiei Europene și tuturor instituțiilor UE să ofere garanții că energia nucleară nu va fi afectată de sancțiunile impuse Rusiei. Această declarație a fost făcută luni de ministrul ungar al afacerilor externe și al relațiilor economice externe, Peter Szijjártó, care s-a deplasat la Praga pentru un congres internațional privind energia nucleară în Europa Centrală și de Est.

Ministrul ungar de externe a reamintit că atunci când a fost adoptat primul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, conducerea UE a declarat că „energia nucleară nu va fi supusă sancțiunilor”. „Cerem Comisiei Europene să garanteze că toate instituțiile de la Bruxelles, toate autoritățile naționale și toate băncile care operează în Europa vor respecta această prevedere”, a scris Szijjártó pe Facebook, adăugând că despre acest lucru va vorbi la congresul din capitala cehă.

De asemenea, el a menționat că recent a fost posibilă „stimularea investițiilor” în construcția celei de-a doua etape a centralei nucleare de la Paks „astfel încât să contribuie la securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei cât mai curând posibil”. „Exact despre asta voi vorbi astăzi la Praga, la Congresul privind energia nucleară în Europa Centrală și de Est”, a declarat ministrul.

La centrala nucleară de la Paks, construită la aproximativ 100 km sud de Budapesta, pe malul Dunării, cu ajutorul tehnologiilor rusești, se fac pregătiri pentru construirea a două noi unități energetice în cadrul unui proiect Rosatom. Au fost obținute licențele necesare și se lucrează la șantier. După cum a declarat Szijjártó, Moscova și-a confirmat disponibilitatea de a finanța acest proiect de 12,5 miliarde de euro, care de la început urma să fie finanțat cu un împrumut rusesc de 80%. Guvernul ungar se așteaptă ca două noi reactoare nucleare de tip VVER-1200 să fie operaționale până în 2030, ceea ce va duce la creșterea capacității centralei de la 2.000 de megawați în prezent la 4.400 de megawați.