GAZETARII

Untold: Dezvăluiri șocante despre incendiu și cenzură în presă

Organizatorii festivalului Untold au reușit să spargă „bariera” presei, cenzurând informațiile despre un incendiu care a avut loc pe scenă. Potrivit ziardecluj.ro, aceștia au reușit să „mituiască” aproape întreaga presă națională și locală clujeană, inclusiv televiziuni precum TVR, Kanal D, Digi 24 și Antena 3. Jurnaliștii acestor televiziuni au primit telefoane de la echipa Untold, care i-a „anulat” și i-a cerut să evite orice critică referitoare la haosul din cadrul festivalului, precum incendiile sau aglomerația.

Unii dintre jurnaliștii cenzurați au vorbit despre încălcarea demnității lor profesionale. Un coleg de breaslă a relatat: „Cine se cred? Au sunat la șefii mei și nu a mai apărut nimic critic, doar o informare penibilă despre prețuri și cât de minunat a fost”. Potrivit relatărilor, s-a ajuns chiar la situații în care șefii de departament de comunicare, Ioana și Edy Chereji, au sunat jurnaliștii și le-au cerut să evite subiectele sensibile. De exemplu, Madalina Vlasceanu de la TVR a fost întrebată de ce ia interviuri de la festivalieri nemulțumiți care solicită returnarea banilor. Aceasta a fost doar una dintre cererile absurde ale organizatorilor.

Interesant este că anul acesta Untold nu a mai beneficiat de sprijinul mediatic al televiziunii PRO, cu care s-au rupt relațiile din cauza facturilor mari. Astfel, pe Pro TV, festivalul Untold a fost complet ignorat în aceste zile. În schimb, jurnaliștii de la emisiunea „România, te iubesc” au fost prezenți la festival, bucurându-se de tratament VIP și de băutură gratuită. Cu toate acestea, există și o surpriză neașteptată – un angajat al statului, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biris, a dezvăluit informații despre incendii și lipsa măsurilor de siguranță. Cu toate că acesta ar fi trebuit să ofere transparență și informații publicului, el a ales să dezvăluie detalii la Edy și Ioana Chereji, care au cenzurat materialele jurnaliștilor corecți.Aceste dezvăluiri șocante aruncă o lumină asupra manipulării mediului de presă și a influenței pe care organizatorii Untold au exercitat-o asupra acestuia. Cenzura și presiunile asupra jurnaliștilor ridică întrebări serioase cu privire la libertatea presei și la modul în care informațiile sunt manipulate în beneficiul unor interese particulare.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.