ȘTIRI

Ursula von der Leyen, criticată pentru zborurile de lux cu private-jet – Este o rușine, în contextul crizei climatice

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este criticată că a zburat cu un avion privat de 23 de ori pe parcursul anului trecut, adică mult mai des decât cei 27 de comisari europeni, în condiţiile în care, potrivit codului de conduită al comisarilor, aeronavele private trebuie folosite doar în cazuri excepţionale.

Iată ce a spus un europarlamentar german: „Este o ruşine că preşedinta Comisiei continuă să se bazeze pe avioane private, în contextul crizei climatice. Să le ceri oamenilor care nu au prea mulţi bani să facă economie de energie, în timp ce tu zbori cu avionul privat de la A la B este neruşinare”

Comisarul UE pentru politica externă, Josep Borrell, a călătorit cu avionul privat doar de două ori în 2023, iar Comisia Europeană în ansamblu a recurs la acest mijloc doar de 29 de ori aceeaşi perioadă, potrivit unui document solicitat la Bruxelles de europarlamentarul german.

Conform acestuia, pe lista zborurilor private ale Ursulei von der Leyen din 2023 figurează şi trei între Bruxelles, în Belgia, şi Strasbourg, în nordul Franţei, oraşele care găzduiesc cele două sedii ale Parlamentului European.

Între cele două oraşe există legături pe calea ferată şi călătoria durează mai puţin de cinci ore.

Membrii Comisiei şi personalul acesteia nu ar trebui să aibă voie să ia avionul pentru destinaţii unde pot ajunge cu trenul în cel mult şase ore, a mai spus eurodeputatul german. „Să le ceri oamenilor care nu au prea mulţi bani să facă economie de energie, în timp ce tu zbori cu avionul privat de la A la B este neruşinare”, a conchis acesta.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.