ȘTIRI

USR pune piedică modificării legilor justiției: Partidul anunță că a reușit sesizarea Comisiei de la Veneția

USR a sesizat Comisia de la Veneția în privința legilor justiției propuse de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și cere coaliției PSD-PNL-UDMR ca un vor final în comisia specială să nu se dea fără avizul Comisiei de la Veneția.

USR, la solicitarea președintelui grupului ALDE din APCE, Iulian Bulai, a reușit sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției propuse de ministrul Cătălin Predoiu.

„Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale justiției. Asta am cerut astăzi (miercuri – n.r.) în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor. PSD-PNL ar trebui să nu se grăbească: să aștepte punctul de vedere solicitat și să-l implementeze în raport cu prevederile MCV și GRECO”, declară Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)”, arată USR într-un comunciat de presă.

„Este bine că vom avea un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția. În ciuda angajamentelor din programul de guvernare, domnul ministru Predoiu s-a opus din răsputeri obținerii unui asemenea aviz din partea Comisiei de la Veneția. Luând în considerare dezbaterile din Comisia specială și faptul că foarte multe asociații profesionale critică aceste proiecte, cu argumente substanțiale, este esențial să avem la îndemână avizul Comisiei de la Veneția și să dăm un vot în cunoștință de cauză. Solicităm coaliției PSD-PNL-UDMR să fie date rapoarte pe cele trei legi după ce vom vedea argumentele Comisiei de la Veneția”, precizează Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR transmite că nu o dată, Comisia de la Veneția a confirmat criticile formulate de reprezentanții formațiunii politice și amintește că s-a întâmplat cu legile justiției „din epoca Dragnea”, cu proiectul de desființare a Secției Speciale propus de Cătălin Predoiu.

„Fără legi avizate de Comisia de la Veneția, nu putem avea o justiție independentă, așa cum România și-a asumat în fața Europei”, mai spun cei din USR.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.