Marius Lulea, vicepreședinte al AUR și inginer constructor, atrage atenția asupra faptului că microcentralele nucleare prezintă riscuri foarte mari, au costuri inițiale și de exploatare mari și creează o dependență de importuri.
Acesta acuză partidele politice și de faptul că în ultimii 32 de ani nu au reușit să facă complet funcțională centrala nucleară de la Cernavodă:
„Problema principală a micro-centralelor nucleare este că … nu se vor face. Noi avem 2 reactoare atomice la Cernavodă de care nu ne-am apucat, dar dorim să construim altele.
Aceste microcentrale vor fi precum autostrada Bechtel: vor costa foarte mult și nu le vom vedea niciodată.
Pe de cealaltă parte nu doar costurile de producție sperie, dar și cele de exploatare. Vom ajunge la mâna unor monopoluri existente la nivel mondial deoarece materia primă radioactivă nu este la îndemână oricui. Vom ajunge să producem curentul la prețuri mai mari decât cele de achiziție și apoi ne vom mira de ce suntem săraci: deoarece banii vor părăsi țara prin achiziția de material radioactiv.”
Marius Lulea susține că România trebuie să importe materialul radioactiv și că vom deveni dependenți de niște importuri ale căror prețuri nu le vom putea controla deoarece există un monopol global în industria nucleară:
„Tehnologia atomică este în termeni reali cam… expirată. Cu acești bani am putea monta centrale eoliene și hidrocentrale, probabil și panourile solare ar avea un randament mai bun. Costurile inițiale ar fi similare dar nu am mai avea riscuri și costuri ulterioare, energia nu ar necesita importuri. Nu mai spunem că la un moment dat le-am putea produce în România.
Dar interesul unora este să ne factureze permanent, lunar, nu să ne vândă o singură dată. Așa este în afaceri. Iar despre americani nu poți spune că sunt proști, la afaceri chiar se pricep”.