ȘTIRI

‘Viktor Orbán poate ajunge cu siguranță ca Ceaușescu!’

Opinia unui profesor universitar de la Cluj face furori în presa maghiară. Publicații puternice precum MTI sau Hirado redau ceea ce a spus Zoltán Tibori Szabó la un post de radio maghiar. Szabó a făcut o paralelă considerată de presa maghiară „uluitoare” între fosta Românie comunistă și Ungaria.

„Viktor Orbán poate ajunge cu siguranță ca Ceaușescu”, a spus Zoltán Tibori Szabó, preluat ulteior de presa maghiară.

Deși Orban seamănă mult cu Ceaușescu, sfârșitul său nu va fi probabil o execuție sângeroasă, ci o retragere într-o vilă din Rusia sau Brazilia, mai precizează Szabo.

Nu este pentru prima dată când Szabo are astfel de păreri despre Viktor Orban.

Recentele ieșiri rasiste ale lui Viktor Orban îi accentuează asemănarea cu Nicolae Ceaușescu, care îi împărtășea ultranaționalismul și antisemitismul, dezgustul pentru democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război, însă a sfârșit în fața unui pluton de execuție, a spus în august 2022 Zoltán Tibori-Szabó, șeful Institutului pentru Studierea Holocaustului și Genocidului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un articol de opinie în publicația israeliană Haaretz.

Zoltán Tibori Szabó. și-a finalizat studiile universitare și postuniversitare la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, BBTE, State University of California și City University of New York, se arată în CV-ul acestuia. A fost unul dintre fondatorii cotidianului Libertatea din Cluj Napoca (1989) și redactor-șef în perioada 1990-1997. În 2012, a primit premiul „Profesor Bologna” al Asociației Naționale a Asociațiilor Studenților Universitari din România pentru activitatea sa ca profesor universitar.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.