ȘTIRI

Vladimir Putin: Ucraina de astăzi include teritorii luate cu forța de la Polonia, România și Ungaria

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina de astăzi include teritorii luate cu forța de la Polonia, în timp ce la Varșovia este vie ideea refacerii unui mare stat „de la o mare la alta”.

„Suntem, de asemenea, conștienți de ideea de a crea un mare stat de la o mare la alta, într-o parte a beau monde politic din Polonia. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, s-a vorbit mult despre acest lucru. A fost o idee fixă – (crearea unui stat) de la Marea Baltică până la Marea Neagră”, a declarat Putin la o reuniune care a marcat cea de-a zecea aniversare a reînființării Societății Istorice Ruse și a Societății Istorice Militare Ruse, potrivit agenției Interfax.

„Acum vedem îmbrățișarea liderilor din Polonia și Ucraina. Dar ideea este vie, iar ideea de a absorbi Ucraina nu a plecat nicăieri”, a spus Putin.

Potrivit președintelui rus, există, de asemenea, ideea „returnării acelor teritorii care au fost luate Poloniei – trebuie spus direct – de către Stalin după cel de-al Doilea Război Mondial”. „Suprafețe mari, suprafețe mari (au fost smulse) României, Ungariei”, a spus Putin.

El a subliniat că nu a fost o coincidență faptul că a spus la reuniunea Clubului de discuții Valdai că Rusia ar putea fi singurul garant adevărat al statalității și suveranității Ucrainei.

„Rusia a cedat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar în mod voluntar, pentru a crea un spațiu istoric cultural și umanitar unic și comun. Iar acele teritorii pe care le-am menționat mai sus au fost confiscate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Acestea sunt situații complet diferite. Am renunțat de bună voie, pentru a fi împreună, la teritoriile istorice împreună cu populația – dar este adevărat că nimeni nu a întrebat populația, în timp ce acolo au fost anexate cu forța, ca urmare a războiului. Unii oameni, inclusiv cei din Ucraina, ar trebui să se gândească la asta. Dar conducerea Bandera se gândește doar la banii care sunt ascunși în băncile occidentale – mă refer în primul rând la conducerea politică – iar activiștii Bandera sunt folosiți pentru a se servi pe ei înșiși celor care își controlează milioanele și miliardele în băncile occidentale, fără să se gândească la posibilele consecințe ale ceea ce se întâmplă astăzi”, a conchis Putin.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.