Ads 6 Google account (silviu.tanase.timpul@gmail.com) Privacy Terms 1 / 2 Alert Remember to publish your GDPR message using a Google-certified CMP to continue showing AdSense ads on your site in the EEA and the UK. If you don't publish it by January 16, 2024, we'll publish one for you. Code generator Ad created, now place the code Copy and paste the ad unit code in between the tags of your pages Place this code where you want an ad to appear. Do this for each individual ad unit, on every page. It usually takes a few minutes for ads to appear on the page but occasionally it can take up to an hour. See our code implementation guide for more details.
ȘTIRI

Volodimir Zelenski dă de pământ cu Vladimir Putin: A făcut o nouă declarație neobrăzat de falsă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezminţit în noaptea de miercuri spre joi că cerealele ucrainene pe care le exportă ţara sa ar ajunge cu precădere în Europa, aşa cum a acuzat anterior şeful statului rus, Vladimir Putin, transmite EFE. ”Astăzi (miercuri – n.r.) Rusia a făcut o altă declaraţie neobrăzat de falsă, conform căreia majoritatea absolută a grânelor ucrainene s-ar exporta către ţările europene. În fine, de multă vreme nu s-au mai auzit adevăruri la nivel oficial în Rusia, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

Citește și: Ucraina recunoaște că nu are niciun gând să încheie războiul: Planul pe 2023 e extinderea înspre Crimeea

Putin urmează să discute cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre limitarea destinaţiilor navelor care exportă cereale ucrainene, întrucât ”cele mai sărace ţări” nu au acces la ele. ”Excluzând Turcia ca mediator, practic toate cerealele care pleacă din Ucraina nu merg în cele mai sărace ţări, ci în Europa. Doar două din 87 de nave merg în ţările în curs de dezvoltare. 60.000 de tone din 2 milioane” de tone, a declarat miercuri Putin în cadrul sesiunii Forumului Economic Estic de la Vladivostok, oraş-port pe coasta rusă a Pacificului.

În replică, Zelenski a declarat miercuri noapte că produsele alimentare ucrainene au fost exportate pe trei continente: în Asia, unde au fost trimise deja 54 de nave; Africa, cu 16 nave; şi Europa, cu 32 de nave, însă o parte ”din această cantitate” trimisă în Europa ”va fi trimisă ulterior în ţări asiatice şi africane”.

Preşedintele ucrainean a insistat că, până la sfârşitul lunii, se vor fi exportat trei milioane de tone de produse agricole, din care ”o parte importantă este destinată ţărilor cele mai sărace şi care au cea mai mare nevoie” de aceste produse.

Zelenski s-a referit, mai concret, la primul transport care a fost predat Etiopiei. ”Drumul nu a fost uşor: mai întâi pe mare, apoi cu camioanele. Însă sute de mii de etiopieni nu vor muri de foame. Cine ştie, poate că Rusia nu este de acord cu asta şi nu vrea să observe. Totuşi, exact de asta are lumea nevoie. Este nevoie să salvăm de la haos ţări de pe diferite continente, este nevoie să salvăm oameni de la a muri de foame”, a afirmat preşedintele ucrainean.

”Spre deosebire de Rusia – a continuat el -, noi nu împărţim lumea pe criterii rasiste între cei care merită securitate şi cei care s-ar părea că nu o merită, între cei care merită să trăiască fără foamete şi cei care s-ar părea că nu merită acest lucru. Sprijinim toate persoanele, toate ţările. (..) Ucraina a fost, este şi va fi garantul securităţii alimentare mondiale”.