GAZETARII

ZF: Românii, afectați de inflație. Cumpără mai mult produse ieftine

Inflația nu iartă pe nimeni. Românii care bunăoară obișnuiau să cumpere produse mult mai scumpe, acum caută să se reorienteze pentru a restrânge pe cât posibil cheltuielile.

Acest fenomen, cunoscut drept down-trade, a fost remarcat iniţial în trimestrul al patrulea din 2021, pentru ca el să continue şi în primele trei luni din acest an, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă GfK. Această mutare reprezintă o schimbare de paradigmă, după mai mulţi ani în care puterea de cumpărare a crescut şi, astfel, s-a întâmplat un fenomen contrar – uptrading-ul – care presupune consumul de produse mai scumpe, scrie Ziarul Financiar.

Românii au alocat în perioada ianuarie-martie 2022 cu 7% mai mulţi bani pentru produsele de larg consum faţă de aceleaşi luni din anul anterior, iar cea mai mare parte din suma adiţională vine ca urmare a majorării preţurilor.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.